PIAC PROFIT 1997/8. SZÁM  SZEPTEMBER

AZ EZÜST

„Nem mind arany, ami fénylik” – szól a közmondás. Az erősen csillogó fehér fényű ezüst bármely öltözékhez illik, s az utóbbi években az arany mellett egyre nagyobb helyet foglal el az ékszerüzletek kirakataiban.

Felnőtek és gyerekek, férfiak és nők, fiúk és lányok egyaránt viselik az ezüstöt. Sőt, nemcsak viselik, hanem gyűjtik is. Igen, gyűjtik, mert a kedvező árak és a nagy választék jóvoltából teljes szetteket is meg lehet vásárolni. A kedvező árfekvés annak köszönhető, hogy az ezüst, mint nyersanyag közel sem olyan drága, mint az arany.

Az ezüst az aranynál lágyabb nemesfém, ezért gyorsabban kopik. Hogy ellenállóbbá tegyék, leggyakrabban rézzel ötvözik. E nemesfém finomságát ezrelékben lehet meghatározni:

925 ezredrész = 92,5 % színezüsttartalom
900 ezredrész = 90,0 % színezüsttartalom
835 ezredrész = 83,5 % színezüsttartalom
800 ezredrész = 80,0 % színezüsttartalom

Hamisított ezüsttel szerencsére ritkán találkozhatunk, sőt utcán vagy piacon inkább vékonyan bearanyozva próbálják az ezüstöt aranyként értékesíteni. A „Piac és Profit” előző számából az olvasók megismerhették az arany fémjelek rajzolatát. Most az ezüsttárgyak fémjeleit mutatjuk be kinagyítva:

1966 után belföldön készült nagyobb ezüsttárgyak fémjelei

 

 1966 után belföldön készült kisebb ezüsttárgyak fémjelei

  

 

 

 

1966 után külföldről hivatalosan behozott ezüsttárgyak fémjelei

 

A hivatalos fémjelet - az anyag vizsgálatát követően - a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet üti be, amelynek során a tárgyakba a saját jelét is beüti. E jel azonban – az aranytárgyakkal ellentétben – csak a belföldön készült darabokba kerülhet bele.

Aki teheti, kukkantson bele egy kicsit a nagymama ékszeres dobozába! Biztosan talál egy szép ezüstbrosst markazitkövekkel kirakva, esetleg egy pár érdekes fülbevalót gyönggyel vagy borostyánnal. Ilyen ékszereket ma is készítenek iparművészek, illetve ötvös műhelyek Magyarországon. Jellemző ezen ékszerekre, hogy általában antikolva - vékony fekete réteggel bevonva – készülnek.

Az utóbbi néhány évben a régi magyar ékszerek mellett különlegesen kidolgozott olasz darabokkal, aprólékos kézi munkával előállított távol-keleti tárgyakkal is találkozhatunk a hazai üzletekben. A választék a legújabb divathoz igazodva mindig bőséges.

A távol-keleti fülbevalók, gyűrűk is antikolt stílusban készülnek, sokszor érdekes sodrott mintával díszítve, mutatós lekerekített fekete vagy sötét, átlátszatlan kövekkel, kagylóberakással. Sok egzotikus állat- és növénymintát formáznak meg: legdivatosabb a stilizált delfin, az elefánt, a teknős, a pálma és az ópiumlevél.

Az olaszok szeretik, ha a hölgyeken a ruhák és az ékszerek egyaránt feltűnően mutatósak, dekoratívak és formájuk, színük, fényük szinte vonzza a tekintetet. Ezért az Itáliából érkezett láncok, fülbevalók fehéren fényesek, a bennük található átlátszó kövek világosan szikráznak, a zománccal bevontak színesen pompáznak. A legkedveltebb olasz formák a Nap, a Hold és a csillagok. A gépsorokon készülő vékony vagy vastag láncok között a több éve megszokott fazonok mellett meglepően különleges mintázattal is találkozhatunk. Olaszországból terjedt el a fekete kaucsuk gumival kombinált, formatervezett ékszerek divatja is.

Az ezüst ékszerek tartós viselésük folyamán elveszíthetik fényüket, de az ötvös műhelyek tudnak ezen segíteni szakszerű tisztítással vagy ezüstözéssel.

Legvégül egy jó tanács ékszerviseléshez: ezüst és arany ékszereket nem túl esztétikus együttesen hordani, ezt tehát ajánlatos elkerülni.

 

Hajnikné Márfi Katalin

aranyműves, ékszerbecsüs

 

BACK

NEXT