PIAC PROFIT 1997/7. SZÁM  -  AUGUSZTUS

AZ ARANY

Az üzletekbéli kalandozások során úgy tűnik, országunkban minden kapható, a vékony ezüstlánctól a széles arany karperecig, a szintetikus kövektől a briliánsig. Azonban sosem árt tudni, hogy mit is kapunk a pénzünkért.

Színaranyból nem készítenek ékszert, mert az túlságosan lágy ahhoz, hogy tartósan viselhető legyen. Ezért, hogy keményebbé s egyben ellenállóbbá is tegyék, a színaranyhoz meghatározott százalékban más nemesfémet adnak. Ennek aránya határozza meg azt, hogy hány karátos az arany:

916 ezredrész = 91,6 % színaranytartalom = 22 karát

750 ezredrész = 75,0 % színaranytartalom = 18 karát

585 ezredrész = 58,5 % színaranytartalom = 14 karát

333 ezredrész = 33,3 % színaranytartalom =   8 karát

Az ötvöző fém ezüst, réz vagy palládium. Az ezekkel a fémekkel való keverési arány adja meg az arany színét, amely lehet sárga, vörös vagy fehér. Sokan – tévesen – úgy vélik, hogy a 14 karátos arany csak vöröses, a 18 karátos pedig sárga. Ez így nem igaz, mert ma már minden színárnyalatból bármilyen karátszámú ékszer készülhet.

Amikor a kezünkbe fogjuk a megvásárolni kívánt arany tárgyat, érdemes egy pillantást vetni a hivatalos fémjelre, amely az ékszer készítési helyére és a karátszámra utal. A magyar fémjel beütését 1867 óta törvény rendeli el. Ez a vevőnek garancia arra, hogy valóban azt vásárol, amit szeretne. Az utcán, kapualjakban “alkalmi áron” kínált hamisítványokon általában nincs fémjel, vagy ha van, az hamis. Ám a hamis fémjel jól megkülönböztethető a valóditól. Érdemes tehát alaposan megfigyelni az ábrákon kinagyítva bemutatott, Magyarországon 1966-óta a mai napig használatos aranyfémjelzéseket. E jelek nélkül hivatalosan az arany ékszer is csak törtarany-áron értékesíthető.

 

A belföldön készült aranytárgyak fémjelei:

 

 A külföldről hivatalosan behozott aranytárgyak fémjelei:

 

A fémjel beütését a Nemesfémhitelesítő Intézet végzi. Az Intézet az importált tárgyakba is beüti a saját jelét. Ha viszont csak régi vagy külföldi fémjellel találkoznak, érdemes megmutatni egy ékszerésznek, aki próbasavas vizsgálattal és régi szakkönyvek segítségével meghatározza az ékszer korát, eredetét és finomságát.

Hajnikné Márfi Katalin

aranyműves, ékszerbecsüs

 

BACK

NEXT